Aanmaken van een configuratietag

Deze stap hoef je alleen te volgen als je nog geen configuratietag aangemaakt hebt binnen GA4

Maak een GA4-configuratietag aan binnen je GTM web container

Klik op Tags > Nieuw. Voer bovenaan een naam in voor de tag (bijvoorbeeld "GA4-configuratie").
Selecteer 'Google Tag' in het vak Tagconfiguratie.

Voer in het veld Metings-ID je GA4 metings-ID in. Deze vind je door binnen je GA4-account naar Gegevensstreams binnen het Beheer te gaan en op de juiste gegevensstream te klikken, je ziet dan je 'Metings-ID' in de rechterbovenhoek.

Vul de configuratie parameters in:

Als parameter vul je "send_page_view" in en als waarde vul je "false" in.

Als parameter vul je "first_party_collection" in en als waarde vul je "true" in.

Als parameter vul je "server_container_url" in en als waarde moet je de URL opgeven van de Google Tag Manager server, zodat de data via de Google Tag Manager naar de server container wordt gestuurd.

Als parameter vul je "x-fb-ck-fbc" in en als waarde maak je een variabele aan. Deze variabele is een 'First Party Cookie' variabele met als waarde "_fbc".

Als parameter vul je "x-fb-ck-fbp" in en als waarde maak je een variabele aan. Deze variabele is een 'First Party Cookie' variabele met als waarde "_fbp".

Als parameter vul je "ttclid" in en als waarde maak je een variabele aan. Deze variabele is een 'First Party Cookie' variabele met als waarde "cookie_ttclid".

Als parameter vul je "ttp" in en als waarde maak je een variabele aan. Deze variabele is een 'First Party Cookie' variabele met als waarde "_ttp".

(optioneel) Als parameter vul je "user_data" in en als waarde maak je een variabele aan. Deze variabele is een "Door gebruikers verstrekte gegevens" variabele met een 'Manual Configuration' en als E-mail selecteer je de variabele waar de gebruikers-email in opgeslagen wordt.

Als je al die parameters toevoegt, dan zal het er ongeveer op deze manier uit moeten zien:

Klik op 'Triggers' en selecteer 'Initialization - All Pages' als trigger voor de tag om ervoor te zorgen dat de Google Analytics 4-configuratietag vóór alle andere triggers wordt geactiveerd.

Sla de tag op.

Binnen Google Tag Manager klik op 'Voorbeeld'. Open nu je eigen website, en als alles goed staat zie je dat Google Tag Manager de configuratietag afgevuurd heeft.

Klik op 'Verzenden' om je wijzigingen door te voeren.

Ga hier verder: Google Analytics 4: configuratie aan serverzijde

Bijgewerkt op: 31/10/2023