Variabelen

Wat zijn Variabelen?

Variabelen in Google Tag Manager zijn benoemde tijdelijke aanduidingen voor waarden die worden ingevuld wanneer code wordt uitgevoerd op je website. De Tag Manager-variabele met de naam 'Pagina-URL' retourneert bijvoorbeeld de huidige webpagina-URL.

Variabelen worden zowel in triggers als in tags gebruikt:

In triggers wordt een variabele gebruikt om filters te definiëren die aangeven wanneer een bepaalde tag moet worden geactiveerd.
In tags worden variabelen gebruikt om dynamische waarden vast te leggen (bijvoorbeeld: geef een transactiewaarde en product-ID door aan een tag voor het bijhouden van conversies).

Google Tag Manager biedt een set vooraf gedefinieerde ingebouwde variabelen. Ingebouwde variabelen voorzien in de meeste behoeften voor tag- en triggerconfiguraties. Je kan ook door de gebruiker gedefinieerde variabelen voor webpagina's maken om aan specifieke vereisten te voldoen die mogelijk niet worden gedekt door ingebouwde variabelen.

Hoe maak je een variabele aan?

Binnen je web of server container kan je in het linkermenu naar 'Variabelen' gaan. Hier zal je altijd een aantal door Google standaard ingestelde variabelen vinden. Onder user-defined variabelen kan je zelf variabelen aanmaken door op de blauwe knop met 'Nieuw' te klikken.

Ga naar je server container.
Ga naar je variabelen.
Maak een nieuwe variabele aan.
Als variabeleconfiguratie kies je hetgeen wat overeenkomt met wat je wil doorgeven. Wil je een constante waarde zoals je eigen Facebook pixel of access token kies je voor een constante variabele. Wil je iets uit je datalayer halen, dan kies je voor een Event Data variabele.
Vul onder de Value hetgeen in wat je in deze variabele aan wil blijven roepen. Is dat iets uit de datalayer? Bekijk dan deze stappen hieronder.

Event Data uit datalayer

Middels een datalayer checker plugin kan je op je site bekijken welke data er wordt opgeslagen en onder welke key deze aangeroepen kunnen worden.

Als je bijvoorbeeld de event_id van een sessie mee wil geven, kopieer je die key (niet de waarde) vanuit je datalayer checker zoals je op de screenshot kan zien en vul je die in als Key Path.

Wil je weten welke user-defined variabelen er zijn en wat je ermee kan meten? Bekijk dan dit artikel van Google.

Bijgewerkt op: 06/09/2023